Een niet-destructieve (of wettelijke) asbestinventaris is een document dat de asbesthoudende materialen in een gebouw beschrijft. Het wordt altijd opgesteld na een inspectie ter plaatse waarbij het gebouw visueel wordt geinspecteerd op de aanwezigheid van asbesthoudende of asbestverdachte materialen.
Een asbestattest wordt in Vlaanderen door de OVAM afgeleverd. Een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie maakt een asbestinventaris op en registreert dit in een centrale databankapplicatie bij de OVAM. Op basis van deze registratie, levert de OVAM een asbestattest af.
Een asbestinventaris is een lijst van de aanwezige asbesthoudende materialen in een gebouw of een werkzone. Het wordt opgemaakt na een inspectie van de materialen en gebouwonderdelen die vermoedelijk asbest bevatten.
Voor elk materiaal of gebouwonderdeel waar asbest in zit, geeft de asbestinventaris advies om het asbest veilig te beheren of te verwijderen.
Er zijn twee soorten asbestinventarissen: een destructieve en een niet-destructieve asbestinventaris.
Een destructieve asbestinventaris wordt opgesteld voor er onderhouds- of renovatiewerken gebeuren in een gebouw of voor het gesloopt wordt. Het beschrijft alle asbesthoudende materialen die in het gebouw aanwezig zijn. Elk sloopopvolgingsplan moet voorzien zijn van een destructieve asbestinventaris.
Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de rechtstreeks waarneembare asbest verdachte materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden geen structuren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen.
Voor een niet-destructieve inventaris zijn echter soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Algemeen gezien kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de staalname wordt dan een stukje van het materiaal verwijderd ter analyse.
De federale arbeidswetgeving verplicht elke werkgever om een asbestinventaris op te stellen voor alle gebouwen waar hij personeel tewerkstelt, ongeacht het bouwjaar. Die verplichting bestaat al sinds 1995 en geldt bijvoorbeeld ook voor gebouwen als scholen en creches.
Voor deze inventarissen mag geen intact materiaal beschadigd worden voor een staalname.
Blijkt uit de inventaris dat er asbest in het gebouw aanwezig is, dan moet de werkgever een beheerprogramma opmaken dat hij samen met de asbestinventaris jaarlijks moet (laten) actualiseren.
Werd uw gebouw of woning gebouwd voor 2001, dan moet in de toekomst elke gebouweigenaar bij de verkoop van een gebouw over een geldig asbestattest beschikken. Ook als er geen werknemers tewerk gesteld zijn Op die manier weet de koper waar in het gebouw asbest aanwezig is en kan hij hier correct mee omgaan. Vanaf 2032 is iedere gebouweigenaar verplicht om een asbestattest te bezitten.
Om een asbestinventaris attest, of kortweg een asbestattest te bekomen, schakelt u een gecertificeerd asbestdeskundige in. De asbestdeskundige stelt de asbestinventaris op via een wettelijk standaard inspectieprocedure.
Bij de start wordt alle technische informatie verzameld over de plannen, de opbouw en de historiek van het gebouw.
Een deskundige inspecteert ter plaatse het volledige gebouw(deel).
De oplijsting van asbesthoudende materialen gebeurt op basis van voorkennis, expertise, observaties, staalnames en labo-analyses. Alle informatie wordt uiteindelijk gebundeld in een verslag dat naargelang de wetgeving de vorm heeft van een asbestinventaris, een sloopopvolgingsplan of een asbestattest.
Asbest werd beschouwd als een wondermiddel in de bouwsector vanwege zijn eigenschappen. Het is vuurvast, stevig, makkelijk te ontginnen en vrij resistent tegen zuren en basen. Het werd onder meer gebruikt in daken en schoorstenen, vinylvloeren, kabels, venstertabletten, gevels, kleding en meer.
Ja en neen. Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbest is alleen schadelijk als je losse vezels inademt.
Dankzij sensibiliseringscampagnes kunnen de meeste mensen ondertussen bepaalde asbest houden materialen zoals dakpannen, asbestleien en golfplaten in asbestcement herkennen, maar lang niet alle asbesthoudende materialen zijn visueel vast te stellen.
De meer gekende toepassingen in een gebouw zijn vaak de hechtgebonden materialen. Dit zijn materialen waarin het asbest stevig in verankerd/verwerkt zit. Echter kunnen bij schade, zoals breken van de platen of bij een brand, de vezels toch vrijkomen waardoor de schadelijke asbest ingeademd kan worden en er bijgevolg een gevaarlijke blootstelling aan asbest is.
De gevaarlijkere toepassingen zijn minder gekend. Zelfs pleisterwerk, oude kleiding en bepaalde verven kunnen potentieel asbest bevatten. Het laten opstellen van een asbestinventaris door een gecertificeerd asbestdeskundige geeft uitsluitsel over de aanwezigheid van asbest in het gebouw.
Dit is projectafhankelijk. Bepalende factoren zijn de grootte van de woning en het aantal woningen waarvoor u een attest wenst. Voor de stalen wordt een meerkost aangerekend.
De verplichting is van toepassingen voor elke toegankelijke constructie met risicobouwjaar (TCR), gebouwd vóór 2001. Dit kan een woning zijn, maar ook een kantoorgebouw, overheidsgebouw of anders. We spreken van een TCR wanneer de grondoppervlakte of de som van de grondoppervlaktes groter of gelijk aan 20m² bedraagt.
Een asbestattest blijft 10 jaar geldig. In sommige gevallen kan de geldigheidstermijn ingekort worden.
Wanneer er asbesttoepassingen met hoog risico worden vastgesteld (door bijvoorbeeld beschadiging), is het abestattest 5 jaar geldig.
Oudere attesten vervallen automatisch wanneer een nieuw attest voor eenzelfde gebouw wordt opgesteld.
Vragen? Offerte? Afspraak?
Asbestloos.be is een service van BCB bv, een familiebedrijf uit Gent gespecialiseerd in bouw controles zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen.
Edgard Tinelstraat 65
9040 Sint-Amandsberg (Gent)
BE 0472.637.448